Asiakkaille‎ > ‎

Palkkojen sivukulut

Palkkoja ja osaa palkkiosta maksettaessa työnantajalla on velvollisuus maksaa sivukuluja. Olen kerännyt taulukkoon vuosien 2013 työnantajasuoritukset.

Kun työnantaja laskee palkan todellisia kustannuksia, lisätään palkan päälle ensin vuosiloma tai vuosilomakorvaus vuosilomalain ja alan työehtosopimuksen mukaan, riipuen työsuhteen laadusta, ja palkan ja vuosiloman yhteenlaskettuun summaan lisätään sivukuluja prosentuaalisesti sarakkeesta työnantaja.

Huomaathan, että lomakorvaus tai vuosiloma kuuluu maksaa myös hyvin lyhyistä työsuhteista. Lomat ja lomakorvaus määräytyvät minimissään vuosilomalain mukaan, mutta alakohtaisesti siinä on tehty parannuksia työehtosopimuksen tai työsopimuksen yhteydessä. Nämä täytyy tarkastaa aina aloittain. Tes (työehtosopimus) sitoo alalla kaikkia, myös sellaisia työntekijöitä jotka eivät kuulu liittoon.

Esim. lyhyt työsuhde, bruttopalkka 1000 euroa, lisätään lomakorvaus 9 %, = 1090 euroa, lisätään työnantajan sivukulut n. 21 %  = työnantajalle tulee tässä tapauksessa kustannuksia tonnin palkasta siis noin 1318,9 euroa. 


 2013
työntekijä
 2013
työnantaja
 2013
osaomistaja
työntekijänä
 2013 
ta + tt yhteensä
 
 Sosiaaliturvamaksu - 2,04 % 2,04% 2,04 % Sosiaaliturvamaksu on kokonaan työnantajan maksettava. Sosiaaliturvamaksua maksetaan 16-67-vuotiaille maksetuista palkoista. Se ilmoitetaan ja maksetaan verotilille palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden 12. päivään mennessä. Joissain tapauksissa on mahdollista anoa kolmen kuukauden ilmoitusjaksoa kuukausi-ilmoituksen sijaan. 
 Tyel, eli työeläkemaksu alle 53-vuotiailta 5,15 %,

yli 53-vuotiailta
6,50%
 18,25 % (keskimäärin) jos yel-velvollinen, ei mitään, jos tyel, sama kuin työntekijällä. 23,40%
(keskimäärin)
 Tyeliä maksaa sekä työnantaja että työntekijä, jolta osuus peritään suoraan palkasta. Tyel koskee 18-67-vuotiaille maksettuja palkkoja. Tyel voidaan maksaa joko arvion mukaan laskuissa, jolloin se ilmoitetaan vakuutusyhtiölle vuoden päätteeksi henkilöittäin. Toinen, ehkä parempi tapa on tehdä vakuutusyhtiön kanssa sopimus kuukausittaisesta ilmoittamisesta, jonka voi tehdä netissä, jolloin tyel-maksusta saa samalla tulostettua laskun jonka summa perustuu maksettuun palkkaan. Kuukausisopimuksessa ei tarvitse tehdä erillistä vuosi-ilmoitusta. Satunnainen työnantaja, joka ei ole ilmoittautunut palkkoja maksavaksi, maksaa hieman suurempaa tyel-prosenttia kuin sopimuksen vakuutusyhtiön kanssa sopimuksen tehneet.
 Työttömyysvakuutusmaksu 0,60 % 0,80 % 0,20 % 1,00-1,40% Työttömyysvakuutusta maksaa myös sekä työnantaja että työntekijä. Työttömyysvakuutusmaksu koskee 17-64-vuotiaita työntekijöitä. Työttömyysvakuutussopimus tulee tehdä jonkun vakuutusyhtiön kanssa, summat ovat samat vakuutusyhtiöstä riippumatta. Työttömyysvakuutuksesta ja tapaturmavakuutuksesta tehdään vuosi-ilmoitus vakuutusyhtiölle.
 Tapaturmavakuutus  0,30 %
- 8,00%
  0,30%
- 8,00 %
 Lakisääteinen tapaturmavakuutus ei ole useimmilla aloilla kallis, mutta sen hinnat vaihtelevat aloittain reilustikin. Prosentit kulkevat alan tapaturma-alttiuden mukaan 
 Ryhmähenkivakuutus    Vaihtelee vakuutusyhtiöittäin.

Comments